Witte asperges

wanneer witte asperge in seizoen eten?

Voordelen Rijk aan vezels en vitamine C

Hoe kiezen Glanzende, stevige ivoorwitte stengels

Hoe bewaren Gewikkeld in een natte doek in de koelkast

Asperges betekenen lente. Ze hebben een zachte smaak en een heerlijk aroma. 

Alle asperges komen van dezelfde plant, ongeacht de kleur. Enkel de groeiwijze verschilt. De witte asperge wordt geoogst als de groente nog volledig onder de grond zit. Doordat hij geen zonlicht ziet, blijft hij wit.

Wat is het juiste seizoen in België?

Jan
Feb
Maa
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
  • Oorspronkelijk seizoen
  • Verlengd seizoenMore info
  • Buiten seizoen

In tegenstelling tot het oorspronkelijke seizoen, waar groenten en fruit enkel worden geteeld in open lucht of koude serre, worden bepaalde soorten tijdens het "verlengd" seizoen geteeld met extra energie (bv. in een verwarmde serre) of langer bewaard met intensieve frigobewaring.

Voedingswaarde Per 100 g
Energie 19 kcal
79 kJ
Vetten
  • Verzadigde vetten
  • Enkelv onv vetzuren
  • Meerv onv vetzuren
0 g
0 g
0 g
0 g
Koolhydraten
  • Waarvan suikers
3 g
1 g
Eiwitten 1 g
Vezels 1,7 g
Zetmeel 2 g
Zout 0 g
Water 93 g
Vitamines en mineralen
Voedingswaarde Per 100 g
Calcium 20 mg 
Folaat 56 µg
Fosfor              60 mg
IJzer 1 mg
Jodium 0,2 µg
Kalium 200 mg
Koper 0,1 mg
Magnesium
20 mg
Natrium 1 mg
Selenium µg
Vitamine A µg
Vitamine B1 0,1 mg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B6 0,03 mg
Vitamine B12 µg
Vitamine C 30 mg
Vitamine D µg
Vitamine E 1,2 mg
Vitamine K µg
Zink 0,5 mg

Wat zijn de voordelen van witte asperges?

Asperges bevatten veel voedingsvezels en vitamine C. Witte asperges bevatten iets minder vitamines dan de groene.

Als je asperges hebt gegeten, kan je urine een eigenaardige, scherpe geur hebben. Dat is te wijten aan een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen die vrijwel meteen in de urine opduiken nadat je asperges eet. Niet iedereen heeft hier (evenveel) last van, en de soms vervelende geur zegt niets over de voedings- en gezondheidswaarde van asperges.

Hoe witte asperges kiezen?

Let erop dat de asperges mooi ivoorwit zijn en geen roze of blauwe tint hebben. De kop moet vast en onbeschadigd zijn. Koop geen asperges die zuur ruiken.

Het onderste deel van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn. Wrijf de asperges tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, zijn ze goed.

Hoe witte asperges bewaren?

Wikkel asperges in een vochtige doek en bewaar ze op een koele en donkere plek. Zo blijven ze een drietal dagen houdbaar.  

Je kunt ze ook invriezen. Blancheer ze eerst kort in kokend water, daarna zijn ze tot 12 maanden houdbaar bij -18 °C. Je hoeft ze niet eerst te ontdooien als je ze klaarmaakt, maar je kunt ze meteen in een pan met ruim kokend water doen. 

Hoe witte asperges klaarmaken?

Snijd de uiteindes weg. Hou de top van de asperge zachtjes tussen duim en wijsvinger, en schil zorgvuldig van boven naar beneden met een aspergemesje of dunschiller. Het is belangrijk dat er geen vezels achterblijven, want die smaken bitter en blijven tussen je tanden steken. 

Asperges kook je, afhankelijk van de dikte, 8 tot 10 minuten in gezouten water. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar. Laat de asperges daarna uitlekken op een keukendoek.

Wat is het beste dieet?

Vergelijk ze allemaal en ontdek onze aanbevelingen